Een niet te missen gevel waarachter die schatten liggen

 

Soms zijn er van die verborgen schatten waar je eigenlijk al een paar keer bent langs gelopen zonder te zien dat het daadwerkelijk iets heel moois is.

Zo ook restaurant Urumqi aan de Diergaardesingel in het Oude Westen van Rotterdam, een Oeigoers Restaurant. Zonder al te veel in te gaan op de achtergrond van de Oeigoeren, ze komen uit het Noord-Westelijke gedeelte van China. Ee soortgelijk verhaal als Mongolië eigenlijk, met alle repressie en regressie van dien. Door de ligging, de geschiedenis, de cultuur is er een bijzondere keuken ontstaan die eigenlijk een beetje het midden houdt tussen Perzisch, Turks en Chinees. En juist daarom is het een klein feestje om bij Urumqi binnen te lopen.

Mijn allereerste bezoek aan het restaurant was liefde op het eerste gezicht. De inrichting van het restaurant is er zo een, waarbij, en dit bedoel ik zo positief mogelijk, het eten alles goed maakt. De tafels zijn netjes gedekt, super mooi thee-servies, maar ook een plastic kleed over tafel. Dat kleedje riep meteen vragen op die na het bestellen meteen werden beantwoord. De uitbater, Kaherman was overduidelijk blij met “Hollands” bezoek. Geen moeite was te groot om uit te leggen wat alles was. Waar het vandaan kwam en wie het maakte. En vooral dat laatste is van allergrootst belang. Het grootste gedeelte van alle gerechten bestaat namelijk uit noedels. Geen gewone noedels, maar handgedraaide noedels, vers!! Een familie-lid is een meesters in het maken van deze ongeëvenaarde slierten Aziatische pasta!
Het gerecht waar ik voor koos was de specialiteit van het huis, Dapanji! een grote schaal gevuld met die waanzinnige noedels, kip, paprika, aardappel en een saus die bestaat uit al het lekkere dat uit die windstreken komt, waaronder een fijne hoeveelheid gedroogde chilli’s. En hier begreep ik in één keer het plastic op tafel. Met de beste wil van de wereld was het niet mogelijk om niet te knoeien. Al was het maar omdat je meer, meer en meer wilt eten, en je op een gegeven moment alle etiquettes laat varen en gewoon aanvalt. Aan de andere kant van die wijd gevarieerde keuken staat de Uyghur Ziq Kabab, een lange spies met het allerlekkerste gegrilde lamsvlees. een spies waar ze in veel andere landen nog van kunnen leren. En thee! Mooie theepotten met de lekkerste jasmijn thee die de gerechten alleen maar verder ondersteund! Kortom, een feest!

Afgelopen zondag had ik Kaherman en de schoonzus uitgenodigd om die lekkernijen te gaan laten proeven in de Kookgoot. Ee jaarlijks terugkerend evenement waarbij de leukste en lekeerste restaurants van Rotterdam zich drie dagen omen om presenteren aan het winkelend publiek van de Beurs Traverse (Koopgoot) in Rotterdam. 30 niets vermoedende gasten aan een mooi gedekte tafel werden getrakteerd op die heerlijke Dapanji! En of ze het lekker vonden? Alle borden werden afgelikt!! In één klap had Kaherman en zijn team er 30 ambassadeurs bij!

Nieuwsgierig geworden? Ga eens langs bij Restaurant Urumqi op de Diergaardesingel 93B, vlak achter de West-Kruiskade.

Share:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.