In een wereld die door oorlog, haat, nijd en jaloezie verscheurd wordt, loopt een man, rustig met zijn handen op zijn rug, alles in ogenschouw nemend. Hij kijkt je doordringend aan en vraagt of hij iets te eten voor je mag maken… In een wereld die uit elkaar valt, snapt hij als geen ander dat eten verbindt. En als het eten ook nog eens goddelijk lekker is, dan verbroederd het zelfs!

Maher voor één van z’n waanzinnige buffetten

Deze man is Maher Al Sabbagh, ooit uit Syrië gekomen om te koken op Sicilië. Hij wilde meer dan alleen de Syrische gerechten die zijn moeder hm had geleerd, hij sloeg zijn culinaire vleugels uit. Hij leerde de ins en outs van die hele speciale Italiaanse niche-keuken. Na een paar jaar ging zijn pad verder en kwam hij in het Rotterdamse. Hij liep een restaurant binnen en vroeg of hij kon helpen koken. En dat kon hij! Na een paar weken vroeg hij de eigenaar of hij met het personeel naar Sicilië

Baba Ganouch

mocht om ze daar te laten zien, proeven, ruiken, voelen wat die keuken inhoudt. Hij nam een paar zaadjes Rucola mee en hier begon het Rotterdamse gedeelte van Maher’s Culinaire Avonturen. Lux werd een begrip in Rotterdam voor uitmuntend eten. Maher stopte niet en ontwikkelde de Unie tot een culinair paleis, haalde een bijzondere grap uit met de Re-Unie op de Parade nadat de Unie haar deuren (tijdelijk) had gesloten.

Foel m’Damas, het “krachtvoer van de Piramide-bouwers

De koperen ketels waarin de bonen worden gegaard

Ik leerde Maher pas echt kennen toen hij gevraagd werd om de oudste recepten ter wereld na te maken aan de hand van stenen tabletten uit Mesopotamië. Hij bleek recepten van zijn moeder na te koken, de duizend jaar oude recepten worden nog net zo gemaakt als toen. Met die reden vroeg ik Maher mee te werken aan de Tafel op Zuid, een promotie evenement om de culinaire stand van zaken “op Zuid” op te vijzelen. Hij maakte een authentiek lamsgerecht, met hele kaneelstokken, en vooral heel veel “losse hand” als het gaat om kruiden en specerijen. Het resultaat? Waanzinnig. “Oh”, voegt Maher toe, “dit gerechtje van bonen, yoghurt, kruiden, tomaat, granaatappel, werd aan de bouwers van de Piramides gegeven voor kracht”. WAT? We eten hetzelfde als toen?

Eten met Maher is niet alleen genieten van de smaak, maar ook de herkomst, het idee erachter. Kortom, eten met of bij Maher is een feestje!!

Salate frutti di Mare

Aubergine met kaas en tomaat uit de oven..

En nu? Na een restaurant in Maastricht, waanzinnige catering opdrachten, pop-up restaurants hier en daar is Maher nu (ook weer tijdelijk) neergestreken in de Markthal. En ook hier weer de vraag als je even langsloopt, “Mag ik iets te eten voor je maken?”

www.maherskitchen.nl

Share:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.