tobeornot-website-bannerEens in de zoveel jaar krijg je weer eens een berichtje van “hierboven” of “hiernaast” dat toeval niet (echt)bestaat!! Het overkwam mij afgelopen zondag tijdens de Stedelijke Theater Safari genaamd To Be or Not van het RTCH, Theater Maatwerk en Galerie & Atelier Herenplaats (allemaal terug te vinden op www.tobeornot.nl).

Het begon op het Stationsplein waar een grote groep acteurs de voorstelling startte door ongericht over het plein te rennen. De intimiderende werking die er vanuit ging was de trigger voor mij om mijn sensoren open te zetten en de dag te laten gebeuren.

To Be Or Not is een samenwerking tussen acteurs en acteurs met een, zoals ik dat noem, uitdaging. Vanaf het CS De_Rotterdam_1024x1024werden we in kleine groepjes meegenomen de stad in. Tim, van het RTCH en muzikaal leider van de groep, Johan, die via Theater Maatwerk vaker op TV was geweest en Laan, namen ons mee.

Laan kan niet praten, maar Laan kan neuriën en zingen. En Laan kan waanzinnig goed schilderen. En dit was nu net mijn toeval momentje!!

Ik werk al een tijdje samen met een waanzinnig heerschap, Maarten Wessels. Deze Nederlandse held heeft samen met zijn lieve vrouw een stichting opgezet ter bevordering van Kunst gemaakt door mensen met een “uitdaging”. Maarten’s broer Derk, inmiddels een prijzen-winnende kunstenaar was de aanleiding voor de Stichting Het Werk Van… (www.hetwerkvan.nl). Femke is inmiddels genomineerd voor de prestigieuze Hotel van het Jaar award vanwege haar werk voor Het Werk Van.  Een paar maanden geleden heeft zij mij het werk van Laan laten zien
op de Gastvrij Rotterdam Beurs. Ik was op slag verliefd… Het had niets van autisme in zich, het was gewoon mooi en gaaf!!!

Terug naar zondag. In het Westerparkje werden we uitgenodigd om te gaan zitten en met elkaar in gesprek te gaan. Mijn liefde voor gekke sokken werd opgemerkt en Laan liet zijn sokken ook zien. Hij droeg de sokken die gemaakt waren naar aanleiding van zijn schilderij van De Rotterdam.

Niet één kwartje viel, maar er vielen er meteen 16 door de sleuf!!!

20151108_160548“Wacht heel even, jij bent Laan!!!, Laan, de briljante schilder. Laan, de man die zijn werk in sokken en schoenen ziet!!” Laan begon vrolijk te neuriën terwijl hij mijn handen beet pakte en er zachtjes overheen wreef.

In het theater van het RTCH, in Delfshaven, werden we getrakteerd op een muzikaal stuk, gemaakt, gespeeld, geïnterpreteerd door alle Johannen, Tims en Laans van dit samenwerkingsverband. De safari werd afgesloten met een diner waar ik in gesprek raakte met de maker van de schoenen van Laan. Raymond Landegent is de eigenaar en maker van Mascolori Schoenen. Mascolori is de bedenker, maker en ontwerper van dit waanzinnige schoenen CRxDDxtWsAA0cwPproject. (www.mascolori.nl)

Niets aan deze dag was toeval… vriendinnetje Kim die mij meegesleept had niet kunnen bevroeden wat deze dag met me zou doen. Via Kim, naar Laan, weer terug naar Maarten, naar mijn liefde voor schoenen en sokken weer terug naar Rotterdam en Laan en theater, en schoenen en weer terug…. en weer heen….. kortom, toeval bestaat niet!!!!

(alle foto’s zijn eigendom van www.tobeornot.nl, Mascolori Schoenen en Laan Irodjojo)

Share:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.