De West-Kruiskade in Rotterdam is al een paar jaar mijn werk- en leefgebied. Elk jaar gebeurde er iets in de straat rond Ramadan. Het werd overdag beduidend stiller en in de avond weer een stuk drukker. Op zich niet zo heel bijzonder, maar toch anders. en nu was het juist dat “anders” wat mijn aandacht trok. Waarom doen ze dit? Waarom zo laat? En waarom laat iemand zich in deze tijd dwingen om devoot te vasten? En als Stadsbemoeial kon ik me niet aan de indruk onttrekken dat er met mij meerdere bewoners zijn die er ook zo over dachten. En zo begon een plannetje richting een droom, met elkaar eten en praten over elkaar’s cultuur, in vrijheid, buiten, gewoon op straat!!

Met hulp van de gebiedscommissie voor een bewonersinitiatief, de sponsoring van een flink aantal horeca bedrijven, toeleveranciers en een financieel zetje in de rug van de Alliantie West-Kruiskade begon ik aan de uitwerking van mijn plan. Een maaltijd, op Iftar-tijd, het moment dat het vasten mag worden verbroken, met mede-wijkbewoners uit alle 174 culturen die het Oude Westen kent. En toen begon het!!

Een aanvraag voor geld voor een bewonersinitiatief, groeide uit tot een bijna-manifest om de verbinding in de wijk te mogen zoeken. En die kwam er! Daniella, een dame die met “Iftarstories” op de sociale media groots aan het worden is, haakte aan. Stadsmarinier Frank Stevens boodt zijn hulp aan door met de heren en dames op het stadhuis te praten over vergunningen, Bayram Özcan van restaurant Ilya begon een Ottomaanse Band te regelen. En zo werd het organiseren van twee avonden “eten met elkaar” geen moeite maar een feest om te mogen organiseren. En alle culturen vertelde me hun verhalen en gebruiken en hierdoor kwam ik erachter dat er achter die 174 verschillende culturen veel meer gelijkenissen te vinden zijn, dan verschillen. Zo is Ramadan voor een lieve dame uit de Actiegroep het Oude Westen, het kerstfeest zoals ik het beleef: toch een soort van ruzie met een tante die wéér vraagt of ik al getrouwd ben. En dat gedwongen devoot vasten? Dat blijkt een eigen keuze! Vol liefde en barmhartigheid voor elkaar en hun geloof storten zij zich in dit ritueel. Zoals de Christenen dat een paar decennia geleden nog deden rond Pasen.

Op 1 & 2 juni was het dan zover! De tafels stroomde vol met iedereen en alles uit de wijk. De verschillende voorzitters van de winkeliersverenigingen, de dames van de Krachtige Vrouwen, vrijwilligers uit de Leeuwenhoek, maar vooral veel buurtbewoners van alle soorten en culturen. Samen schoven ze aan en wachtten allen beleefd om te wachten tot iedereen, dus ook de Moslims het vasten mochten breken. Ik nam de gelegenheid om mijn droom uit te leggen. Dat een ieder, van welke kleur, ras of afkomst dan ook de hand van zijn buurman of buurvrouw zou pakken en zou vragen naar de overeenkomsten, uit respect voor elkaar’s gebruiken. Dat iedereen aan tafel eens zou aankloppen bij de buurman om te vragen waarom ze bepaalde dingen doen, voordat je zou gaan oordelen. Uiteindelijk gingen om 21.58 de deksels van de schalen en verbrak iedereen het vasten en de stilte.

Of mijn droom werkelijkheid wordt? Een oudere Afghaanse meneer pakte mijn hand en zei: “Ik droom, sinds ik in Nederland woon, dat ik in vrijheid mijn feest met iedereen mag vieren! Jullie maken mijn droom waar!” En zo zijn er nog 1001 verhalen verteld die twee avonden! En zoals een hele goede vriend van mij ’s nachts zei: “Dit was de avond waarop we iets minder bang werden voor elkaar, dank je wel”

Dus ik denk dat het met mijn droom wel goed komt, zeker in het Oude Westen!!

Deze twee waanzinnige maaltijden zijn tot stand gekomen door de belangeloze inziet van de volgende personen en bedrijven:

Ilya Rotterdam
Silifke-ayran
de Alliantie West-Kruiskade
Madera House
Ryad Restaurant
Yaar wasserette
Nafisha’s Hennafashion Page
Mr. Beans
Andaluce Vishandel
Kaya Pastanesi
Soep met een Vork
Iftar stories
Cafe Richard Shoes
Gemeente Rotterdam
Arabia catering
De Regelmeisjes
Het Rammuh dan!! team, Adriaan Schaap, Richard de Boer, Selma Linschooten, Claire Viskil, het team van Cinta Coffee en vele vele andere lieve en betrokken mensen!!!

Share:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.