Als Stadsbemoeial die leest, schrijft en zich bemoeit met de gastvrijheid van Rotterdam kan ik het foodtruck-beleid van de Gastvrijste Stad van Nederland natuurlijk niet onbesproken laten. Vorig jaar kwam de gemeente in de vorm van wethouder Struijvenberg met het briljante idee om de standplaats verordening aan de kant te schuiven en te kijken met een goede partij om foodtrucks naar Rotterdam te gaan halen. En zo was het Food Truck verhaal Rotterdam geboren.

Vanaf 1 januari mogen er op 10 verschillende plekken in Rotterdam foodtrucks hun ware kookkunsten laten zien. Niet helemaal ongeorganiseerd natuurlijk, Rotterdam zou Rotterdam niet zijn als er niet toch nog iets van regeltjes bij zouden komen kijken. Maar het idee is goed, samen met bewoners, ondernemers, een enthousiaste partij die wil organiseren een plan bouwen voor de toekomst. Zou zijn er al meerder kleine evenementen georganiseerd en is men over het algemeen erg enthousiast.

Vanwaar de bemoeienissen van de Stadsbemoeial?? Omdat dit project meer aandacht verdient, iets meer uitleg, iets meer gastvrijheid misschien van beide kanten, zowel de gemeente als facilitator, de theFoodConvoy.nl als organisator maar ook van de foodtruckeigenaar als gebruiker. Zo kan een rigide aanpak van de gemeente leiden tot weerzin bij de gebruiker, maar een al te “geldwolverige” foodtruckeigenaar kan ook roet in het eten gaan gooien. Hier is mijn korte, beknopte, veelal bemoeierige advies voor gemeenten die een dergelijke aanpak willen volgen en de beginnende foodtruckeigenaar:

 

  • een winkel heeft aanlooptijd nodig, restaurants ook. Een food truck is daar niet anders in. Dus investeer in zo’n project en ga niet meteen op de zakjappaner uitrekenen wat je winst is. De WINST zit hem in het feit dat een eeuwenoud horeca-standplaatsbeleid op losse schroeven komt! Wie weet ooit een vrije markt, waar een ieder mag staan waar hij wil.
  • een foodtruckeigenaar is een kunstenaar, een maker, een fantast, maar geen dromer!! Dus denken dat de foodtruckeigenaar heeeeel graag voor 5 cent zijn hele kaboedel naar Rotterdam verhuist om daar zijn zelfgedraaide thee worstjes aan de man te brengen, is te veel gevraagd.

En dan nog een kleine toegift voor de etende Nederlander! Laat je eens inspireren door zo’n foodtruck! Kom je kantoor uit, loop eens een rondje en kijk in je omgeving of er iets te doen is. Dat bammetje kaas en leverworst, prima, maar je kan toch wel één keer een zelfgemaakt broodje met veganistische humus-falafel-broodkruim-ballen proberen???

Ik kijk uit naar het na-winterprogramma van de Food Truck Tender en hoop dat er nog heel veel meer evenementen, standplaatsen en foodtrucks bijkomen in Rotterdam.

Je kunt ze volgen op www.thefoodconvoy.nl/experiment

Bewaren

Share:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.