IMG_7900Als stadsbemoeial, maar ook als koffie-connaisseur (zie Open Rotterdam) kom ik veel in nieuwe, hippe, spannende, onthaastende,niet-pratende, hele speciale koffie plaatsen, door, eigenlijk, het hele land. Koffie met een hartje, koffie in een glas, cappuccino met een beetje cacao, een latte met 16 laagjes, kortom, het wordt steeds IMG_7903mooier en steeds gekker. Op steeds meer plaatsen kan ik zelfs kiezen welke boom, uit welke plantage leeg-gerukt wordt voor mijn “authentieke bakkie pleur”.  Wat daar ook steeds meer bij gaat opvallen is het koekje… of beter, het ontbreken van het koekje.

De Nederlandse gastvrijheid stond al niet wereldwijd bekend als toonaangevend, maar het gedoe rond de koektrommel, die na één koekje al weer van tafel werd gehaald, was er wel typerend voor. Maar nu blijkt zelfs die trommel met dat ene koekje te zijn verdwenen. Steeds vaker zie je dat er geen koekjes meer worden geserveerd. Of nog erger, vaak wordt een heel mooi automatisch verpakt koekje aangeboden. Dit alles in de waan dat de gast van tegenwoordig dan de hygiëne herkent en dit waardeert. Niets is helaas minder waar, de gast ziet het als pure zuinigheid. Het koekje kan namelijk gewoon “hergebruikt” worden als de verpakking er nog om zit.

Kaya Pastanesi, Rotterdams oudste, mooiste en lekkerste patisserie dacht daar het hare van. In 1982 begonnen Yeliz’ ouders deze fantastische sprookjeswinkel op het Middellandplein. Toen de zaak van ouders op dochter over ging, bedacht Yeliz zich geen moment een trachtte deze twee werelden op een zoete manier te laten verenigen. En vanaf dat moment begon een mooie reis naar de mooiste “koektrommel van Rotterdam”. Er werd geïnvesteerd in een mooie koffie machine. En het koekje bij de koffie werd… lastig. Met zoveel lekkers, wat biedt je je gasten dan aan? En toen kwam het mooiste, gastvrijste, leukste gebaar van Kaya Pastanesi: “Welkom in de koektrommel”. Met andere woorden, kom je genieten van IMG_7892een kopje koffie bij Kaya Pastanesi, dan mag je je eigen koekje uit de winkel uitzoeken voor bij die koffie.

IMG_7893Mijn bemoeierige hart gaat sneller kloppen, mijn smaakpapillen staan op scherp, hoe mijn gastvrije visie op de wereld wordt bevestigd. Maar vooral, hoe de Turkse banketbakker het Nederlandse koekje redde…

Kaya Pastanesi

1e Middellandstraat 123-B

3021 BD Rotterdam

Share:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.