Afgelopen zondag had ik de eer om me te mogen voorstellen in een illuster gezelschap gevormd rondom de markante Fred Fitz-James. Fred is voornamelijk bekend van zijn Kulturushop op de West-Kruiskade, maar ook vanwege zijn verhalen, zijn kennis, zijn wijsheid en zijn ongebreidelde interesse in “de ander”. Zo organiseert Fred verschillende praat-discussie-klets momenten waarin verschillende culturen, ideeën en gedachtes aan het voetlicht treden. Afgelopen zondag was zo’n talk-show moment!!

Hoe heerlijk is het om ontvangen te worden in een goede koffiebar, door een vriendelijke dame die je op je gemak stelt. Ee20150927_155159n rol, weggelegd voor de “dochter” van Fred, Ingrid Harper. De groep was heel divers, opgebouwd uit mensen met een groot hart, welke straalt op de West-Kruiskade. Via Citysafari van Marjolijn Masselink, de inspirerende gedichten van Claire Thompson, de West-Kruiskade app (gaat binnenkort komen) van Dennis Jansen en een gepassioneerde uitleg over de Leeuwenhoek door Sonja Alexsic kwam Fred bij Carla Nascimento die ons opriep haar evenement car-e 4 caboverde te ondersteunen. Martha Derby vertelde haar (sport-)levensverhaal en Henk Aron triggerde ons na te denken over onze “nieuwe” buren. Maar het was de inspirerende gastheer die met zijn zachte, maar duwende hand de groep naar meer diepgang stuurde.

Ik train heel veel mensen op het gebied van gastheerschap, Fred voelde precies aan, samen met zijn mede presentator, Mohamed Tighadouini welke vragen leidden tot meer diepgang, wanneer te switchen, hoe te sturen. En dit is naar mijn beleving de war gastheer van zijn eigen feestje. Weten wanneer je gasten iets willen drinken, hoe je gasten willen worden aangesproken, maar vooral, wie er naast wie komt te zitten en waarom. Het was voor een ieder een warme plek als gast van Fred, en dat schiep een band.

Afgelopen zondag was de verjaardag waar je een beetje tegen opziet, omdat je er niemand kent. Om er dan achter te komen dat de inspirerende gastheer precies weet waar de raakvlakken van een ieder liggen, hoe die aan te spreken en iedereen met een heel voldaan weer naar huis te laten gaan!! Hulde aan die gastheer! En meteen de vraag wanneer de volgende “verjaardag” is… hier wil ik voortaan altijd heen!!!

Share:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.