topflop

 

In het door architecten overgoten Rotterdam is het niet eens meer een echt nieuw fenomeen te noemen, maar is het inmiddels gekenmerkt als een trend: de pop-up-store! Het is de nieuwste variant in de middenstands-kaartenbak, een lokatie die voor een periode van maximaal 6 maanden verhuurd mag worden aan ambitieuze, veelal jonge, beginnende ondernemers. De tussenhaakjes periode van 6 maanden is ingesteld omdat een pop-up-store niet hoeft te voldoen aan alle “gewone” wet- en regelgeving die er is voor middenstand en horeca. Deze periode zorgt er dan voor dat er geen oneerlijke concurrentie zou zijn voor de bestaande middenstand, want de zogenaamde hipsters en hun pop-up zijn weer weg, voor je het weet.

Het feit dat de pop-up-stores in een gemeente als Rotterdam, als trend wordt gezien, baart zorgen. Als we de hoofd-feiten op een rijtje zetten, blijven er 3 punten over: 1.het lost de steeds groter wordende leegstand in de binnenstad op. 2. weinig tot geen regelgeving (bijna alles mag). 3. tijdelijk.

Juist het eerst en het laatste zijn elkaars tegenpolen. Het lost de leegstand op: “ja, maar voor maar 6 maanden”. En dan?!? Dan verhuist een pop-up-store naar weer een andere leegstaande lokatie in de binnenstad. Nog naast de oneerlijke concurrentie voor de bestaande ondernemers, denk aan hogere huren, regelgeving, etc, brengt dit een veel groter en dieper geworteld probleem naar boven: de leeglopende binnenstad. Dus wat is dan de trend? De pop-up-store die gevoelige snaar van hipster Nederland raakt, of de hopeloos ouderwets georganiseerde en nu leeglopende binnensteden?

Binnensteden lopen dus langzaam leeg; huren worden door de huidige middenstand opgezegd aangezien ze het hoofd niet meer boven water kunnen houden. Winkelen de mensen dan niet meer? Ja, men is meer gaan winkelen dan voorheen, maar online. Waarom dan nog een winkelcentrum in? Voor de “beleving”, het “entertainment”, het droogje en het natje, mensen willen meer, beter en intenser worden beziggehouden. Niet alleen naar de kapper, maar met high tea en de hele mikmak. Niet meer zo maar een hapje eten, maar live-cooking-shows, eat-all-you-can, etc. Horeca op plaatsen waar je het niet 1,2,3 zou verwachten, horeca in winkels waar je vroeger, normaal gesproken alleen iets kocht, winkels met een grotere functie dan alleen hun “ding” doen.

Nu lijkt hier nu juist de schoen te wringen, de wetgever is hier niet op voorbereidt. Winkels mogen dan wel een beetje horeca spelen, zie de pop-up regelgeving en de winkelruimte met ondergeschikte horeca functie (geen alcoholische dranken). De kapper mag wel een glas wijn serveren, de kroeg op de hoek mag geen shampoo gaan verkopen. Een eerste stap, om de bestaande middenstand te kunnen helpen, de binnensteden leefbaar en aantrekkelijk te houden, is om de wetgeving rondom bestemmingsplannen aan te passen.

Eerste horde genomen, zou je denken, maar hoe weet je nu dat er een goed bedoelende, verstandige, maatschappelijk verantwoordelijke ondernemer aan de slag gaat?? De exploitatie-vergunning! Deze is op naam en is nu alleen in combinatie met een goed bestemmingsplan een vrijbrief voor een mooie eigen zaak. Hier zouden twee vliegen in een klap kunnen worden gevangen. Een ondernemer met een bewezen staat van dienst moet toch de mogelijkheid hebben om met minder rompslomp meer van zijn goede zaken te mogen starten. Zo kan hier de nu ad-hoc geïmplementeerde pop-up regelgeving naar toe worden gebracht. Net als bij het rijbewijs kan een pop-up-eigenaar dus punten verdienen (of verliezen) door goed ondernemerschap. Hier kunnen allerlei andere vergunningen en certificaten aan gehangen worden, het sociale hygiene diploma bijvoorbeeld.

Neem de pop-up-store als basis van de oplossing. De ondernemer die iets wil proberen moet in een handelsnatie als Nederland de kans krijgen. En als deze ondernemer van zijn pop-up een stay-over weet te maken, dan moet hij hierdoor meer mogelijkheden krijgen om door te gaan met zijn/haar concept idee. Het houdt de verantwoordelijkheden scherp: ondernemer moet verantwoordelijk ondernemen, overheid moet controleren en reguleren en samenleving kan weer iets gaan beleven in de binnensteden. 

(Deze blog is eerder geplaatst in NGN Magazine)

(afbeelding courtesy of http://www.ilpallonegonfiato.com/)

Share:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.